Сучасним бджолярам не доводиться скаржитися на нестачу товарів для пасіки. У магазинах можна придбати безліч вуликів різних конструкцій, розмірів і форм. Єдине, що об’єднує всі «бджолині будиночки» – непорушність гнізда комах.

Дикі бджоли оселялися в глибоких, просторих дуплах дерев, кріпили соти до їх верхівок і «тягнули» їх до низу. Наші далекі предки зрозуміли, що можна привабити комах, якщо зробити їм місце для гнізда. Вони вирізали з деревини щось на зразок ніш (прототипи дупел) і ставили на невеликій відстані від свого житла. Такий дерев’яний виріб мав назву борть, а бджільництво, відповідно, отримало назву бортництво.

Сучасні популярні види вуликів мають розбірну конструкцію і робляться з дерева або пінополіуретану. Це екологічно чистий, довговічний і нетоксичний матеріал. Виходячи з конструкції, вулики діляться на кілька видів, кожен з яких має свої переваги і недоліки.

Вулики

Класифікація сучасних вуликів

Існує кілька основних підвидів  «будиночків для бджіл»:

  • Володимирський (Лежак);
  • Рогатий;
  • Удав;
  • Варре;
  • Модель Шапкіна;

Не можна сказати однозначно, що той чи інший виріб кращий. Кожен бджоляр самостійно вирішує, в які «будиночки» йому найзручніше селити бджіл, де найлегше вилучати соти і які вулики найбільш прості в обслуговуванні.

CraftOil пропонує прекрасний вибір еко-вуликів з пінополіуретану за прийнятними цінами. В інтернет-магазині є моделі на різну кількість рамок і корпусів, а також інші корисні товари: медогонки, столи для розпечатування рамок, декристалізатори та ін.. Компанія дає 1 рік гарантію на оригінальне обладнання і пропонує його гарантійне та післягарантійне обслуговування.

Вулик Володимирський

Друга назва даної моделі – Лежак, оскільки вона має значну ширину і маленьку висоту (немов лежить на чомусь). Такі  «будиночки» можуть вмістити до 32 рамок, гнізда в них розташовані горизонтально. Як правило, подібні вироби використовуються для утримання 2 бджолосімейств (вони поділяються між собою перегородкою).

Володимирський вулик для бджіл хороший тим, що з нього легко і швидко витягувати рамки, він простий в обслуговуванні. Ця модель ідеальна для розмноження комах, тому купити кулик даної конструкції найчастіше прагнуть ті, хто розширює пасіку.

Правда, взимку в такому «будиночку» бджолам не дуже комфортно, оскільки в ньому поганий повітрообмін.

Рогатий вулик

Це одна з найбільш вдалих конструкцій «бджолиних будинків». Купити вулик такого плану намагаються бджолярі-початківці, ще поки не набили руку в утриманні комах. Найбільшою популярністю користуються рогаті вулики на 10 рамок. До переваг даних виробів відносять хорошу захищеність бджіл в зимовий сезон, простоту обслуговування і легкість збору меду.

Єдиною слабкою стороною рогатого вулика на 10 рамок є те, що він не підходить для масового (оптового) виробництва меду.  Проте, з 1 такого еко-вулика можна отримати від 20 до 80 кіло меду і приблизно 2 кілограми перги. Це куди більше, ніж вдається «зняти» з 1-го вулика іншої конструкції.

Вулик Удав

«Зміїна» назва вулика заснована на його конструктивних особливостях: він високий і вузький (вертикально розташований). Такі вироби виготовляються з дерев’яних брусків не більше 0,5 см. товщиною і хороші маленькою вагою при великій кількості корпусів. Основна особливість, а заодно і ключова перевага такого «будинку» – оптимальний мікроклімат для комах.

Удави добре вентилюються, їх не потрібно додатково утеплювати і легко «дорощувати», додаючи рамки. Оскільки це конструктивно проста модель, її під силу зробити і обслуговувати навіть пасічнику-новачку. До всього іншого, в подібних вуликах можна використовувати рамки нестандартних розмірів.

Вулик Варре

Еко-вулик 4 рамки

Це компактна, легка модель з габаритами 30х30х21 см., її легко встановлювати і переміщати. Важливий плюс вуликів Варре – можливість змінювати кількість корпусів (а не лише рамок).

Візуально такий виріб схожий на маленький японський будиночок. Конструкція Варре дуже проста, він складається з декількох однакових скриньок, поставлених одна на одну. Цей виріб зручно обслуговувати, не виймаючи рамки (не турбуючи комах). Правда, як і у Володимирському вулику, тут не дуже хороша вентиляція, тому бджоли відчувають дискомфорт.

Вулик Шапкіна

Дана модель – це, по суті, «модернізована колода». Вулик складається з декількох корпусів, в кожному з яких комахи роблять вертикальні соти. Такі вироби потребують утеплення фанерою і пінопластом. Найчастіше подібні «бджолині будиночки» можна побачити на маленьких пасіках.

Вулик Шапкіна має один істотний недолік: якщо рою він не сподобається, комахи полетять, і бджоляр не зможе їх затримати. Через це такі моделі не дуже популярні і досить рідко зустрічаються на пасіках.

Спочатку всі вулики були дерев’яними, але потім з’явилися моделі з пластика і пінополіуретану. Останній ідеально підходить для «бджолиних будинків», оскільки комахи його не гризуть, а ще він не чутливий до зовнішнього впливу. Купити еко-вулик з ППУ можна в інтернет-магазині CraftOil. Компанія пропонує широкий асортимент вуликів різних моделей і конструкцій.

Поділитися

Органічна олія та сиродавлена олія: в чому різниця? Виготовлення олії на маслопресі

Користь і застосування олії конопель

Один коментар до “Популярні види вуликів

  • Степан Валентинович

    Коли місця не так вже й багато, а хочеться тримати велику пасіку, то вертикальні вулики – то найкраще рішення. До того ж, коли вони з ППУ, то їх дуже легко переносити. Я вже не молодий, багато сил не маю, але ППУ-вулики переношу з легкістю. Купив у тому році 4 еко-вулики у CraftOil, на цей сезон замовив іще 2, бо буду поступово переводити бджілок у такі “домики”

Залишити коментар

(не буде відображено)

    Замовити дзвінок