Рослинні олії давним-давно використовують у кулінарії, домашній косметології, фітотерапії (та натуропатії), а також в інших сферах повсякденного життя. Одним з популярних органічних продуктів є абрикосова олія – корисна речовина, багата на унікальні цінні сполуки, що мають широкий спектр позитивного впливу на людський організм.

Абрикосова олія - корисний натуральний продукт

Історія абрикосової олії

Імовірно, олію з абрикосових кісточок почали використовувати в 3000 році до нашої ери. Саме до цього часу відносяться перші згадки про неї в старовинних трактатах з медицини.

Батьківщиною продукту вважається північ Китаю. Незабаром слава про чудодійну речовину, що зцілює вушну біль, нежить, а також шкірні хвороби (виразки, опіки, порізи та інші пошкодження, що не загоюються чи погано загоюються) поширилася за межі Піднебесної. Олію привезли до Вірменії, де місцеві правителі буквально не могли натішитися цілющою силою продукту. Трохи пізніше абрикосова олія була завезена купцями в Італію, Грецію, а потім і до інших європейських держав. 

Також існую версія, що олію з кісточок абрикос почали робити не в Китаї, а у Вірменії, оскільки з латині назва даної ягоди перекладається, як «вірменська слива».

Треба сказати, що в Європі довгий час не знали про існування абрикос. Вперше плоди привезли, як ласощі, до Франції, а потім до Англії. Люди оцінили не тільки відмінний смак ягід, але й корисні властивості їх кісточок, назвавши ті «цілющими кістянками». Карл I – король Великобританії, вперше поласувавши абрикосовими плодами, був так сильно вражений їх смаком і ароматом, що тут же наказав доставляти абрикоси виключно для монаршого столу. З властивою королям зарозумілістю він був упевнений, що прості люди не гідні божественного смаку абрикос та не заслуговують на користь від них.

Що до олії з абрикосових кісточок, її виготовлення було досить складним і трудомістким процесом, так що продукт коштував нечувано дорого. Його могли собі дозволити тільки правителі держав та їх наближені. Придворні лікарі призначали корисну олію буквально від усього: застуди, лихоманки, болю в серці, запаморочення і навіть для поліпшення настрою.

У XIV – XVI століттях продукт застосовувався особливо активно. Його додавали в лікувальні ванни, а також до безлічі мазей та бальзамів.

Треба сказати, що, незважаючи на цінність даної олії для людського організму, був час, коли вона використовувалася і не в благих цілях. Наприклад, маги Стародавньої Індії додавали субстанцію в сильнодіючі отрути, рецепти яких так і лишилися таємницею. Справа в тому, що в кісточках абрикос є речовина амигдалін. Потрапляючи в кишечник, вона перетворюється в отруйну синильну кислоту. Правда, в олії з кісточок даних плодів амигдаліну немає, так що отруїтися нею просто неможливо. Субстанція має виключно позитивний вплив на людський організм.

Користь олії з абрикосових кісточок

Олія з кісточок абрикосів

Олію абрикосових кісточок у Стародавньому Китаї заслужено величали «рідким золотом». Це одна з базових олій, що має великий список корисних властивостей.

Базовими називають олії, вироблені не із м’якоті, а з кісточок або насіння плодів, ягід і рослин, вони набагато корисніші за інші рослинні маслянисті субстанції.

Абрикосова олія – корисний продукт, що успішно використовується для їжі, в косметичних цілях, а також для оздоровлення і загального зміцнення організму.

Цінні якості продукту пояснюються його унікальним хімічним складом. Абрикосова олія багата на такі компоненти:

  • Вітамін С (аскорбінова кислота, що також зветься «вітаміном імунітету») – підсилює захисні властивості організму, нейтралізує негативний вплив ультрафіолету на шкіру, зменшує неприємні симптоми підвищеної температури (тремор, головний біль);
  • Калій – бере участь у багатьох обмінних процесах, запобігає зневодненню епідермісу (а значить, допомагає якомога довше зберігати шкіру пружною та привабливою);
  • Магній – нормалізує кровотоки, насичуючи клітини крові киснем;
  • Вітамін А (ретинол) – має протизапальну дію, нормалізує жировий баланс шкірних покривів (запобігає надмірній сухості шкіри, а також позбавляє від акне, сального блиску та інших проблем при надмірному виробленні шкірного жиру);
  • Вітамін Е (токоферол) – покращує роботу органів зору, активізує вироблення еластинових волокон, завдяки яким шкіра зберігає еластичність, має ранозагоювальні властивості;
  • Вітаміни групи В – речовини, що сприяють очищенню крові, виведенню з організму токсинів і шлаків, а також беруть участь в більшості обмінних процесів людського організму.

У корисній олії абрикосових кісточок холодного віджиму є олеїнова, пальмітолеіновая, стеаринова, лінолева та інші жирні кислоти, які мають антиоксидантні властивості (захищають епідерміс від шкідливого впливу вільних радикалів), стимулюють живлення тканин, беруть участь в ліпідному обміні, а також мають омолоджувальні властивості.

Завдяки технології холодного віджиму, в олії зберігаються специфічні компоненти під назвою фіто стероли – біологічно активні речовини, що відповідають за процеси регенерації не тільки в епідермісі (верхньому шарі шкіри), але й у дермі (глибинному шарі шкірного покриву).

Продукт добре використовувати в якості масажної олії, а також, як компонент масок для волосся і шкіри (особливо шкіри обличчя). Змазування олією нігтів і кутикули робить нігтики більш міцними, зменшує їх ламкість та прибирає сухість шкірного покриву навколоногтєвої зони.

Внутрішній прийом олії корисний для зміцнення імунітету та прискорення одужання від грипу та застуди. Також вона використовується для полоскань горла при ангіні (10 мл. продукту на 1 склянку ледве теплої води).

CraftOil пропонує олію абрикосових кісточок, вироблену за унікальною технологією без дотику до заліза. В інтернет-магазині можна купити абрикосову, макову, гарбузову та інші високоякісні органічні олії холодного віджиму для приготування їжі та оздоровлення організму.

Поділитися

Капустяний салат із гарбузовою олією

Рецепт яловичини з имбиром та кунжутною олією

3 коментарів “Олія абрикосових кісточок: історія та сучасність

  • Анастасія Іванівна

    Олія абрикоса широко використовується в косметології як пом’якшувальна, поживна і регенеруюча. Його застосовують для догляду за шкірою навколо очей, щоб позбутися зморшок. З ним готують суміші по догляду за віями та бровами. Більшість виняткових косметичних властивостей абрикосового масла ми виходить завдяки його складу. Більш того, у складі цього унікального продукту міститься сквален, який допомагає у підтримці оптимальної вологості шкіри, збагачує її клітини киснем, і бореться з вільними радикалами, уповільнюючи старіння та омолоджуючи шкірний покрив. Олія абрикосових кісточок може бути виготовлено різними способами з подальшою рафінацією.

  • Олена В.

    Найбільш цінною та корисною є олія абрикосових кісточок холодного віджиму. При нагріванні більшість корисних елементів просто зникають

  • Олеся Олександрівна

    Я додаю цю олію у кавовий скраб для обличчя. Готую його сама з кавової гущі.

Залишити коментар

(не буде відображено)

    Замовити дзвінок