Бочка – один з найдавніших видів тари для продуктів. Про те, якими були перші їх прототипи, відомо не так вже й багато. Найбільш рання археологічна знахідка – залишки стародавнього барильця – датується другим століттям нашої ери. Артефакт відшукали на території сучасної Угорщини, на місці, де колись було давньоримське поселення.

Сьогодні дерев’яні бочки не тільки не «відійшли на задвірки історії», але й навпаки – стали ще більш популярними та затребуваними. Вони потрібні для зберігання різносолів, консервації, приготування спиртних і безалкогольних напоїв, а також для віджиму крафтових сиродавлених олій.  Дерев’яний бочонок для преса незамінний при самостійному віджиманні конопляної олії, лляної олії, соняшникової олії, горіхової олії та інших корисних продуктів на маслопресі холодного віджиму.

Коротка історія бочки

Дерев'яна бочка

Найдавніша бочка, залишки якої вченим вдалося знайти і вивчити, була зроблена з сосни. Але це не означає, що наші далекі предки не використовували інші деревні породи. На території сучасних Росії, Білорусі, Молдови та України, було виявлено чимало артефактів, які вказують на те, що приблизно 1000 років тому бочки робилися з дуба та інших листяних порід.

Для виготовлення відер, цебер, діжок та інших ємностей з прямими клепками переважно йшла в хід сосна. Другою за популярністю деревною породою для таких виробів була ялина. Активне використання хвойної деревини пояснюється тим, що при обробці вона легко розколювалася уздовж волокон, тобто, легко піддавалася механічному впливу ручним інструментом (який у той час не був високотехнологічним і функціональним).

З яких порід дерева робилися бочки?

По мірі розвитку бондарного ремесла для створення діжок і дерев’яного посуду застосовувалося все більше порід дерев. Ремісники нерідко брали для бондарних цілей липу, в’яз, березу та інші види деревини. Часто в одній діжці зустрічалося кілька матеріалів. Наприклад, клепки робилися з ясена або дуба, а обручі – із в’яза (він пластичний).

Цвяхи або чопи (пробки), як правило, вирізалися з липи, оскільки при впливі вологи вона практично не розбухає і не деформується.

Бочки для солінь і маринадів збиралися переважно з клепок, виструганих з вільхи, берези, тополі та навіть ліщини. В пошані у бондарів були кедри і дуби, трохи пізніше до цього списку додалися ясени.

Ікру (червону і чорну) намагалися тримати в ялинових діжках, оскільки у хвойній деревині багато смол і природних антисептиків, що запобігають гниттю харчових продуктів.

У ємностях із ялівцю намагались зберігати молоко, масло та інші подібні продукти. Вважалося, що вони в такий посуд не скисають і не горкнуть.

Бочонки з дуба

Дубові бочки були найбільш універсальними. Вони застосовувалися:

  • Для закваски капусти, соління огірків, помідорів, грибів та ін.;
  • Для приготування тіста (дубова деревина прискорювала процеси бродіння в бездріжджовому тісті);
  • Для готування і зберігання квасу, медовухи та інших напоїв;
  • Для меду;

Строго кажучи, мед та інші бджолині продукти зберігали не тільки в дубових ємностях. Також  придатними для цього вважалися липові барила. Дана деревна порода допомагала ароматному, солодкому нектару максимально довго зберігати смак і корисний біоактивний склад.

Сучасні бочки для віджиму олії

Сьогодні, як і тисячі років тому, вироби з деревини використовуються повсюдно. Однією зі сфер їх застосування є масловиробництво. Ємності з дуба і/або ясена йдуть в хід при віджимання органічних, екологічно чистих олій із рослинної сировини.

Бочка CraftOil

Прес-бочонок для віджиму олії ніяк не впливає на смак, аромат, а також на фізико-хімічний склад олії, не псує її та не зменшує корисні властивості натурального продукту.

Як варіант, дерев’яний виріб можна замінити бочкою з капролона. Даний матеріал давно й успішно застосовується в харчовій і навіть фармацевтичній сфері. Він повністю безпечний, не токсичний, інертний і, що важливо, дуже довговічний.

Компанія CraftOil пропонує хороший вибір дерев’яних і капролонових бочок для маслопресів холодного віджиму. В асортименті українського інтернет-магазину є різні прес-бочонки для віджиму олії від 0,5 л. до 5,5 л. також CraftOil продає оригінальні маслопреса холодного віджиму і гідравлічні маслопреса. Якісне, надійне обладнання має 1 рік гарантії та дасть можливість самостійно виготовляти свіжі, ароматні рослинні олії для себе та близьких.

Поділитися

Дерев’яний маслопрес холодного віджиму олії: чому найкраще використовувати саме його?

Олія розторопші в кулінарії

Один коментар до “Дерев’яна бочка: історія появи та особливості виготовлення

  • Василина Степанівна

    Моя бабуся у діжечці з дуба робила тісто на паски – це мій спогад із дитинства. Зараз у мене дубова діжка для засолу огірків і ясеневий прес-бочонок від CraftOil для маслопресу. До речі, сама роблю соняшникову олію і кукуруджяну олію і можу сказати, що якість набагато краща за магазинні. В магазині олії вже взагалі не купую

Залишити коментар

(не буде відображено)

    Замовити дзвінок