• Новини
  • 26.09.2022
  • 3

Україна – найбільший світовий виробник та постачальник соняшникової олії. З нападом на неї Росії поставки даного продукту були припинені. У зв’язку з цим Європа заговорила про дефіцит рослинного масла та про його подорожчання.

Український уряд запевняє, що запасів соняшникової олії в країні вистачить на 5 років. Проте, розраховувати, що вона не стане дефіцитним, все-таки не варто. Вирощування соняшнику в колишніх обсягах зараз неможливо, а раніше вироблена олія не поставляється в Європу та інші регіони через блокаду морських портів російськими військовими кораблями.

Корисна соняшникова олія

Пару слів про соняшникову олію

Соняшникова олія – один з найпопулярніших та дуже затребуваних продуктів. Саме його найбільш активно використовують у кулінарії. На соняшниковій олії смажать, її додають до соусів та  підлив, нею заправляють салати. Також продукт використовується при виготовленні маргарину і біодизеля (паливо, популярність якого стрімко зростає).

Імовірність дефіциту та неможливість вирішити проблему, якщо не миттєво, то в найкоротші терміни, призвела до паніки серед європейців. Наприклад, у турецьких продуктових магазинах вишикувалися величезні черги, покупці чекають, коли працівники маркетів винесуть заповітний продукт, щоб запастися ним хоча б на найближчий час. Чи варто говорити, що ціна олії в Туреччині відразу ж стрімко зросла?

В Іспанії з’явилося щось на зразок регулювання обсягів продажу олії з соняшнику. У місцевих магазинах можна побачити таблички з обмеженнями типу «Не більше 5 літрів одному покупцеві».

Соняшникова олія для салатів та інших страв

Український експорт рослинної олії

У минулому році олійноекстракційні заводи України в цілому відправили світу трохи більше 5 тонн соняшникової олії (точніше 5,1 т.). Це на 26% менше, ніж позаторішній обсяг продажу цього продукту. До початку війни експерти прогнозували, що поточний 2022 рік стане рекордним з міжнародних поставок рослинної олії з України, але напад РФ, на жаль, вніс свої корективи.

Запаси соняшникового насіння в українській державі збільшилися в 7 разів, досягнувши небачених обсягів в 1,9 мільйона тонн. Експорт із морських портів зупинений, а заводи, що переробляють насіння в корисну олію, тимчасово припинили роботу. «Кернел» – найбільший український виробник соняшникової олії, ще 1 березня офіційно заявив про зупинку виробництва.

«Сателіт» – завод китайської компанії «COFCO», розташований на східній околиці Маріуполя – промислового міста, яке, на сьогоднішній день, практично повністю зруйноване російськими агресорами.

Тимчасовим «паралічем» у постачанні корисної олії з України скористалася Аргентина, яка майже вдвічі підняла ціни на даний продукт.

Відомо, що українські компанії в місяць поставляли країнам Євросоюзу не менше 200 тонн рослинної олії. Це забезпечувало 35-45% ринку. Повноцінно замінити одного з найбільших експортерів олії поки не представляється можливим.

Щоб хоч якось виправити і полегшити ситуацію, компанії, що складаються в FEDIOL (Європейській асоціації виробників рослинних олій та протеїнової продукції) віддали частину олії, яка призначалася для виробництва біодизеля, на продуктовий ринок.

Одним з варіантів часткового вирішення проблеми олійного дефіциту вважається більш активне використання інших рослинних олій: ріпакової, пальмової або соєвої. На жаль, з ними теж не все так просто.

Канада, що експортувала близько половини всієї ріпакової олії на світовий ринок, не може видати навіть торішній обсяг продукції. Через сильну посуху в поточному році країна зібрала такий убогий урожай, якого місцеві аграрії не бачили вже кілька років. Також посуха істотно зіпсувала урожай сої в Південній Америці, а значить, великих обсягів виробництва та експорту соєвої олії очікувати на доводиться.

Крім усього іншого, Індонезія (один з найбільших світових постачальників пальмової олії) ввела суворі експортні ліміти, щоб стабілізувати ціни на цей продукт на своєму внутрішньому ринку.

Поки ключовим моментом для вирішення проблеми з поставками соняшникової олії є розблокування українських портів та забезпечення безпеки торгових суден. Правда, логістика в умовах війни навряд чи обійдеться дешево, так що з подорожчанням корисної олії соняшнику на світовому ринку доведеться змиритися.

Поділитися

Гарбузова олія при гастриті

Тефтелі з яловичої печінки з кунжутною олією

3 коментарів “Війна в Україні призвела до світового дефіциту соняшникової олії

  • Олександр Л.

    Хочу зауважити, що за останні десятиліття світовим лідером із вирощування соняшника та з виробництва високоякісної олії стала Україна. Якісна олія оптом Україна продає вже друге десятиліття поспіль. Виробники олії успішно освоїли ринки далеко за межами нашої батьківщини. Країни Європейського Союзу, Близького Сходу, Китай, Індія багато років імпортують українську корисну олі

  • Олег

    Хто б що не казав, а без рослинних олій дуже важко, а саме Україна є поставщиком №1 соняшникової та кукурудзяної олії у світі.

  • Анна Андріївна

    Рослинні олії мають широке застосування. Евросоюз має робити більше для того, щоб з українських портів йшли відправки по світу

Залишити коментар

(не буде відображено)

    Замовити дзвінок